Ozdoba kreowana na świat, wykonana w czerwni na białej ścianie.
źródło: unsplash.com, autor: George Bakos

V Przegląd Ambitnego Kina w Gdańsku – informacja prasowa, Biuro Prasowe Miasta Gdańska

Informacja prasowa: Już po raz piąty Stowarzyszenie Kulturalne Hamulec Bezpieczeństwa zaprasza na „Filmowe podsumowanie roku” – przegląd ambitnego kina, który odbędzie się w dniach 28-30 grudnia w dawnym kinie Watra, mieszczącym się w Domu Harcerza w centrum Gdańska. W ciągu trzech dni zaprezentowane zostaną najważniejsze i najgłośniejsze pozycje światowego kina, które pojawiły się w kinach i na festiwalach mijającego roku. Osiem tytułów, które zdobyły nagrody i wyróżnienia na najważniejszych festiwalach filmowych takich jak Cannes, Sundance, Berlinale, Wenecja, otrzymały prestiżowe Oskary w różnych kategoriach czy też Europejskie Nagrody Filmowe. Zobaczyć będzie można m.in. najnowszy obraz Francoisa Ozona „Podwójny kochanek”, porównywany przez krytykę do wczesnych filmów Romana Polańskiego zmysłowy thriller nominowany do Złotej Plamy w Cannes czy irański film „KLIENT” w reżyserii Asghara Farhadiego, za którzy otrzymał drugiego w swojej karierze Oskara w kategorii najlepszy film nieanglojęzyczny oraz nagrodę za scenariusz na MFF Cannes. Z ubiegłorocznego rozdania Europejskich Nagród Filmowych nie może zabraknąć tytułu, który zdobył tam aż pięć najważniejszych nagród w kategorii: najlepszy film, najlepszy reżyser, najlepszy scenariusz oraz dla odtwórców głównych ról, gorzkiej komedii „Toni Erdmann” w reż. Maren Ade, a także szwedzkiego filmu „Mężczyzna imieniem Ove” w reż. Hannesa Holma, zdobywcy Europejskich nagród w kategorii Najlepsza Komedia i nominowanego do nieanglojęzycznych Oskarów. Z filmów dokumentalnych zaprezentowany zostanie przejmujący obraz o syryjskiej grupie obrony cywilnej, ratującej ofiary bombardowań „Ostatni w Aleppo” w reż. Firasa Fayyada, zdobywca Sundance Film Festival i nominowany do Oskara w kategorii najlepszy dokument oraz polski dokument w reż. Marcina Borhardta „Beksińscy. Album wideofoniczny”, odsłaniający tajemnicze życie tej niezwykłej rodziny. Na koniec z kolei tytuł, który pobił w tym roku wszelkie frekwencyjne rekordy, włoska komedia „Dobrze się kłamie w miły towarzystwie” zdobywca Włoskich Nagród Filmowych oraz szalona włoska komedia w reż. Paolo Virzi „Zwariować ze szczęścia” opowiadająca o pacjentkach z ośrodka terapeutycznego, będąca skrzyżowaniem „Thelmy i Louise” z „Lotem nad kukułczym gniazdem”. Filmowe Podsumowanie Roku jest najlepszą okazją żeby nadrobić filmowe zaległości tuż przed wejściem w nowy rok kalendarzowy, a także żeby przypomnieć sobie wszystkie najważniejsze pozycje filmowe mijającego roku. PROGRAM PRZEGLĄDU czwartek 28.12.2017 18.00 | Ostatni w Aleppo, reż. Firas Fayyad, 110 min 20.15 | Toni Erdmann, reż. Maren Ade, 162 min piątek 29.12.2017 18.00 | Dobrze się kłamie w miłym towarzystwie, reż. Paolo Genovese, 97 min 20.00 | Klient, reż. Asghar Farhadi, 125 min sobota 30.12.2017 14.00 | Zwariować ze szczęścia, reż. Paolo Virzì, 118 min 16.15 | Beksińscy. Album wideofoniczny, reż. Marcin Borhardt, 80 min 18.00 | Mężczyzna imieniem Ove, reż. Hannes Holm, 116 min 20.15 | Podwójny kochanek, reż. François Ozon, 110 min BILETY i KARNETY Zapraszamy do zakupu biletów i promocyjnych karnetów na 5 pokazów. Bilety w cenie 12 zł/1 film i karnety w cenie 50 zł/5 filmów (ilość ograniczona) są dostępne w przedsprzedaży online tylko do 27 grudnia. Od 28 do 30 grudnia sprzedaż biletów wyłącznie w kasie przed pokazami w kinie Watra.

You may also like...

You cannot copy content of this page